De onzichtbare muur: Vooroordelen in complexe inkoopprocessen
Grote organisaties hebben vaak onbewuste vooroordelen die het voor impact ondernemers moeilijk maken om hun producten of diensten te verkopen. De oplossingen om de vooroordelen weg te nemen zijn niet het ‘ei van Columbus’, maar slechts bedoeld als leidraad om het gesprek te starten. Om daarna de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Zo moedigen we elkaar aan om zowel grote als kleine inkoopprocessen bij lokale impactondernemingen onder te brengen. Wens je toch eens samen met iemand naar het maatschappelijk verantwoord inkoopproces te kijken? Dan staat Voor Goed voor je klaar!
Vooroordelen onder de loep
De vooroordelen die Voor Goed met enige regelmatig bij gesprekken over complexe inkoopprocessen tegenkomen hebben onder andere betrekking op:
- De schaalgrootte van de impact ondernemer vanuit de aanname, "Klein bedrijfje, kleine impact"
- Het gebrek aan certificeringen "Zijn jullie zonder keurmerk wel betrouwbaar?”
- De prijs. Dit vooroordeel is gebaseerd op de perceptie dat duurzame oplossingen altijd meer kosten.
- Risico. De angst voor het onbekende en de onzekerheid is vaak sterk aanwezig bij grote organisaties.
Mogelijke gevolgen
Jammer genoeg zijn de vooroordelen bij de inkopers van grote organisaties niet zonder gevolgen voor de impact van de organisatie zelf, maar ook van de impactondernemer. Een aantal gevolgen die de vooroordelen kunnen hebben zijn:
- Gemiste kansen: Innovatieve oplossingen worden niet herkend en omarmd.
- Trage transitie: De overgang naar een duurzamere economie wordt vertraagd doordat de impact die de impactondernemer maakt wordt gemist.
- Geraakte Impact ondernemers: de impact ondernemers uit de regio missen aanvragen en commercie, waardoor groei van organisatie en om impact te vergroten mislopen
Oplossingen
Gelukkig is er iets aan de vooroordelen te doen. Naast het bespreekbaar maken en mogelijk wegnemen van de eventuele vooroordelen richten de aanjagers van Voor Goed zich bij voorkomende gevallen onder andere op:
- Bewustwording: In gesprek gaan met grote organisaties om hen bewust te maken van hun eigen vooroordelen.
- Transparantie: Impact ondernemers moeten meer transparant zijn over hun processen en de impact die zij maken. Inzicht in hun impact meetsysteem kan hier goed bij helpen.
- Samenwerking: Co-creatie tussen grote bedrijven en impact ondernemers, maar ook de samenwerking tussen impact ondernemers onderling, kan tot innovatieve oplossingen leiden. (lees meer in onze blog over het samenwerkingscanvas)
- Andere inkoopcriteria: Naast prijs en kwaliteit moeten ook maatschappelijke impact en duurzaamheid een belangrijk criterium voor de inkopende partij worden.
Met de handvatten voor zowel inkopende partijen als impact ondernemers die in dit artikel worden aangereikt, moet het mogelijk zijn om met elkaar tot een vruchtbare samenwerking te komen. Door zaken in het voortraject van de inkoop duidelijk te benoemen en de vooroordelen en andere knelpunten duidelijk in kaart te brengen, kunnen zowel reguliere bedrijven als impact ondernemers hun rol pakken om de wereld duurzamer te maken.
Wil je meer weten? Kijk dan op www.goedinkopen010.nl of neem contact met ons op via info@voorgoedagency.nl.
Geschreven door Marcel van Vliet op 1 augustus 2024.